Onze geschiedenis

Van waar komt de naam Frassati?

Onze KSA-bond heeft de naam: "Frassati". Wij zijn lid van een grote KSA familie, gesticht in Roeselare in 1928. KSA verspreidde zich vlug over heel West-Vlaanderen in plaatselijke bonden. Ook Sint-Anna was er vroeg bij. Elke bond koos zijn eigen naam.

Een Italiaanse student

Onze KSA-bond koos voor Pierre Giorgio Frassati. Hij was een Italiaanse student, een van de eerste en belangrijkste voormannen van de Italiaanse katholieke studentenactie. Hij werd geboren in 1901 in Turijn, een grote industriestad in Noord-Italië. Hij was een knappe student. Na de middelbare school, begon hij de studies van mijningenieur aan de universiteit van Turijn. Hij werd lid van de toen pas opgerichte katholieke studentenactie in Italië. In die tijd richtte KSA zich vooral op hoogstudenten en middelbare scholen. In de KSA van toen leerde men bezig zijn met de problemen van die tijd. Toen was het niet zozeer milieu en natuur, maar vooral het propaganda politiek probleem van het snel opkomend fascisme van Benito Mussolini. Het was een extreem rechtse beweging en politieke partij, die de democratie wilde vervangen door absolute macht van het fascisme onder leiding van 'il duce' Mussolini.

 

In verzet tegen fascisme

Mussolini dulde geen andere bewegingen of partijen, ook de jeugdbewegingen moesten ontboden worden en aansluiten bij zijn jeugdbeweging. De Italiaanse KSA ging in verzet. Frassati werd één van de voormannen van het verzet. In 1923, Frassati was toen 22 jaar, student aan de universiteit, houdt Mussolini een grote optocht in Turijn. Overal heeft hij vlaggen laten ophangen, vlaggen van het fascisme, ook aan het KSA-lokaal. Frassati komt hiertegen in het verzet en neemt in publiek de vlag weg. Het kan niet dat de KSA in het vaarwater van het Fascisme zou terechtkomen! Frassati had een hevig temperament en een sterk karakter. Hij durfde opkomen voor zijn mening.

De sportman, skiër en bergbeklimmer

'Elke dag voel ik mij sterker aangetrokken door de bergen' schrijft hij aan een vriend. Reeds als kind maakte hij grote bergtochten in de Alpen. Later leerde hij bergen beklimmen: hij hield van risico's. Met de leden van zijn KSA-bond trok hij vaak op skitocht. Dit was hun manier om op kamp te gaan. Er moest gekampeerd worden in de bergen: luxueuze skioorden bestonden toen nog niet.

Zijn inzet kost hem zijn leven

Turijn was een grote industriestad met veel arme mensen in de achterbuurten. Frassati trok er regelmatig heen om deze armen op te zoeken. Hij deed het niet vanop een afstand of met aalmoezen. Hij stak zelf de handen uit de mouwen: opknappen, verhuizen, inrichten. In de zomer van 1925 was hij weer aan het werk. Hij werd getroffen door een acute besmetting van kinderverlamming. 4 dagen later stierf hij (4 juli 1925), hij was 24 jaar. Zijn dood maakte veel indruk. Hij werd snel erkend als een van de grote voormannen van de Italiaanse KSA, ook buiten Italië.

Zijn innerlijk

Na zijn dood is men zich ook gaan interesseren voor in zijn persoon, zijn innerlijke kracht, zijn moed en overtuiging. Frassati was een diepgelovige jongeman. Er verschenen boeken met zijn levensverhaal. Van overal werd te Rome aangedrongen op een officiële erkenning van zijn heldhaftig leven. Op 20 mei 1990 werd hij door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Zijn feestdag is op 4 juli.